Griniga barn och utan regn

Idag har jag inte haft några solskensungar direkt, surfisar hela bunten. Kanske beror det på att vi blev väckta tidigt av en sopbil som härjade utanför vårat sovrumsfönster, vi är ju vana vid att ha sovmorgon numera. Uppe med tuppen var vi och innan klockan hade hunnit bli 9.00 så hade jag redan ilsknat till flera gånger. Hur som hellst så fick vi frukost i oss och kläder på oss och tog oss ut i solen utan några större katastrofer. Det blev en sväng till lekparken och sen tog vi en sväng in i skogen. Där hittade vi både smultron och blåbär att festa loss på, och myggen i sin tur partajade loss på oss allt vad de kom åt.

Eftermiddagen tillbringade vi inne eftersom Lenita och hennes killar kom och hälsade på. Så det blev lite glass och jordgubbar till kaffet. Min plan var att vi skulle fika ute på gården, men medans vi väntade på att kaffet skulle bli klart så svartnade himlen och vi gissade att vi inte mer än skulle hinna ut innan vi skulle få springa in igen. Men vi hade fel, det kom inte en droppe och molnen skingrade sig och solen kom fram igen.

En dag på stranden

Tänkte att vi skulle ta en sväng till stranden idag och det var så behagligt att vi blev kvar hela dagen. Tidigare har det mest varit ett jobbigt projekt att gå och bada med barnen då de båda stuckit åt varsit håll och en annan har stått i mitten och slitit sitt hår och undrat vem man ska ränna efter först. Men något har hänt, mina monster har blivit änglar och det var ett rent nöje att gå och bada med dom, snudd på att man skulle haft en bok med sig.
Och Gry bjöd och på dagen skratt då hon drattade pladask på mage mitt i en kolhög vid grillplatsen. Och upp kliver ett svart monster. Hennes gråt kom helt av sig när jag och Emil inte kunde hålla oss för skratt. Synd att jag inte hade någon kamera med mig.

Mulle Meck

Jag har aldrig varit med om en liknande lekplats, helt makalös.

Förväntan var stor då vi väntade på bussen.



Väl framme så väntade Mulle Meck och Buffa vid grinden.

















En lekpark som måste upplevas!

Efteråt måste man fylla energidepåerna med glass.




Solbrillor

Vi har inhandlat nya solbrillor idag, coolt värre!


Glest mellan raderna

Nu när sommaren är här med skön ledighet så blir det lite glest mellan raderna här. Sitta vid datorn och knattra ligger inte riktigt som prio 1, sorry.

Nu ligger midsommar helgen bakom oss, och vilken midsommar. Vädret var helt magiskt, sol, sol och mera sol. Det var så soligt att t.o.m jag hoppade i sjön. Och som den sanna badkruka som jag är så hör ju inte det till vanligheten. Förutom vädret så var även resten av helgen mycket lyckad. Barnen roade sig kungligt med de stora killarna och tjejerna och det blev sena kvällar. Emil slog rekord  att sova länge i söndags, då vi väckte den i vanliga fall morgon pigga gosen kl 11.00. Så ingen har behövt kliva upp med tuppen en endaste gång. Det uppskattades i stora mått.

Och idag smet Nicke iväg till jobbet medans vi andra snarkade vidare ett tag till. Och när vi väl var vakna och fått frukost i oss så åkte vi iväg till Mulle Meck parken. En helt makalös lekpark i Järvastaden. Tog en del bilder som jag kanske lyckas få upp här så småning om.

Och i morgon bär det av till Rösjön för att blöta ner sig lite med barnen. Ja det är bäst vi passar på att njuta av sommaren för snart bär det av till Storskog, och där är det då rakt ingen sommar.

Gillar!

När det är löningsdag så bara ääääälskar jag att jobba heltid! Så nu är kontot välfyllt ett litet tag i alla fall. Det tycker jag är en bra start på sommarledigheten.

Gladmidsommar önskar jag er alla!



Så här söta och välklädda var vi förra midsommarafton, få se om det blir badbralla på i år ;o)

Avslutning på förskolan

Igår var det avslutningsfika på förskolan. Och eftersom Emil slutar där på torsdag så var det en och annan tår som rann ner för kinderna både hos personalen och mig, för även om han kommer dit två dagar till så var det personal som går på midsommarledigt och kommer inte tillbaka förrän Emil slutat. Och Emil ville inte ens säga hej då, för säger man inte hejdå så kanske det inte händer på riktigt. Och det är jobbigt att säga hejdå, det tycker jag också. Det bara knyter sig i magen och man vill bara sätta sig i ett hörn och gråta som ett barn. Som personal på förskola måste detta vara det absolut värsta med yrket. Att först följa barnen så nära inpå och sen bara se dem gå vidare och aldrig mer komma tillbaka. Och Gry grät helt hysteriskt när vi gick trotts att hon ändå ska komma tillbaka efter sommaren, men även hon tyckte att det var jobbigt. Men som tur är har vi ju Gry kvar på Lotus och Emil vill följa med varje dag när hon ska hämtas. Och det var med stor värme och glädje som vi tillsammans när vi kom hem tittade och läste i hans pärm från den tid han gått på förskolan. Det var från dag 1 när han som en liten kille kom till småbarnsavdelningen som då hette Katten tills nu, väl dokumenterat med både bilder och text. Underbar och ljuvlig läsning. Tack alla söta och underbara "fröknar" för det jobb som lagts ner, den ska sparas tills killen är stor.

Mörkare tider

Sommarsolståndet har nu passerat och vi går nu mot mörkare tider!!!!!! Fast det är väl förväl att det är ett tag kvar tills mörkaste november är här.

Midsommar står för dörren och än så länge ser det ut som att man bör packa ner badkläderna när man ser väder prognosen. Kan ju bara hoppas på att det blir en likadan sommar som det var 2006, då låg vi på stranden och fikade efter sill lunchen på midsommarafton. Och hela sommaren var solig, varm och underbar. Så jag hoppas, hoppas, hoppas att det blir så även denna sommar.

Störst av allt är kärleken

Inte ett öga var torrt igår när vi tittade på vigseln mellan Kronprinsessan Viktoria och numera Prins Daniel. Och det var ett makalöst vackert bröllop. Vilken klänning, vilket par, vilken magi, renarama Disneysagan. Emil drog efter andan och höll i sig i stolen då bruden kom in i Storkyrkan, och Gry önskade nog mest av allt att hon var en prinsessa.
Så vackert att man går i bitar.

Leksak

Idag fick alla som ville på Emil och Grys avdelning på förskolan ta med sig en varsin leksak och visa för sina kompisar.

Emil samlade ihop en hög med Pokémon kort och lite andra kort och la i en jätte fin plåtlåda. Och Gry hon funderade länge vad hon skulle ta med. Men tillslut bestämde hon sig för att ta med sig Hundis som hon har när hon sover. Det är numera en ny hund om fått inta den platsen då Vovvov spårlöst försvann på dagis en dag för ett par månader sedan, och hur vi än letat så hittar vi inte den byrackarn. Så han är nog borta för alltid nu.

Det ska bli spännande och se vad som kommer med hem. Hundis är ju i alla fall bara en grej att hålla reda på, men det är inga garantier för att Gry ska lyckas få med han hem. Däremot har Emil 52 (!) grejjer att hålla reda på, 51 kort och en plåtburk. Ja ja, jag var väldigt tydlig i morse att det är helt och hållet deras ansvar att sakerna även kommer med hem, håller de inte reda på dem så försvinner de. Och försvinner de så är de borta och då tänker inte jag leta.


Träskor

Inser att jag i helgen har gjort just det som så många varnat mig för att göra........
Jag har köpt ett par träskor till Gry! Hur ska detta gå? Bör jag söka skydd? Men jag tänker på att 50% av hennes gener är ju trotts allt tilldelade från hennes lugna far. Så kanske det går vägen. Eller vad tror ni?

Utlandsresa

Det blir en liten tripp till utlandet denna sommar, till Finland närmare bestämt. Det är jag och min familj som åker tillsammans med min syster och hennes familj och min mamma och pappa. Vi börjar resan i min pappas hemtrakter Nådendal, och där ska vi bo såhär. Där blir det givetvis ett besök på Mumindalen innan vi far vidare till min mammas hemtrakter Raumo. Där får vi bo i min mosters lägenhet som själv är ute på sitt landställe med sin make. Ser fram mot denna resa.


Fördelningspolitik á la Sverige



10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas i Sverige: 

      - De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
      - Den 5:e betalar 10 kr
      - Den 6:e betalar 30 kr
      - Den 7:e 70 kr
      - Den 8:e 120 kr
      - Den 9:e 180 kr
      - Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr

      De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren: 
     - "Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen".

      En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.
      De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.

      Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.
      Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.

      Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat...
      - Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:
      - Men han sparar 70 kr!

      - Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.

      - Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.

      - Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.

      - Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!


      De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.

      Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:
      Det fattas 520 Kr...

      Skicka det här till minst 10 vänner annars kan du drabbas av regeringsskifte!


 


Skön helg

Nu med facit i handen så ser jag tillbaka på en riktigt skön helg. Efter att slutligen kommit hem efter en lång fredag på jobbet så inledde jag helgen med att känna viss stress över att ha en helt obokad helg framför mig. Inte den allra bästa start på en helg för mig. Jag är alldeles för rastlös för att uppskatta att göra ingenting en hel helg. Jag vill gärna ha något inskrivet i helgens agenda. För att göra ingenting blir jag på dåligt humör av och är ingenting bestämt så går man bara runt halva dagen och funderar på vad man ska hitta på, och när man väl kommer på något att göra så har klockan hunnit bli förmycket och det är ingen idé längre att göra någonting, och det gör mig sur och på dåligt humör.

Men för en gång skull vaknar jag och bara sjunker ner i soffan med barnen och dricker en kopp kaffe medans de tittar på tv. Vid 9-tiden väcker vi Nicke och fixar frukost, och vi bestämmer att vi ska åka till Sinsen för diverse inköp och det får ta den tid det tar då vi ändå inte har något annat planerat.
Vi lämnar in barnen på lekhörnan så de får rejsa av sig och ha kul i stället för att följa med oss i klädaffärer och leta kläder till oss vuxna. Det är egentligen Nicke som är på jakt efter ett par byxor, men för en gång skull är det jag som shopar loss och fyller en och annan kasse. Och Nicke står där utan byxor (ja förutom de han har på sig förståss ;o) Men som plåster på såret så hittar han en jacka i alla fall.
Vi går och kvitterar ut våra barn och sen blir det lunch på en libanesisk snabbmats restaurang, mycket gott. Vi tar en sväng in på Myrorna där Gry är den som gör de största fynden. Ett par klassiska vita träskor förälskar hon sig i och en halmhatt med en stor solros i brättet. Givetvis så får hon köpa det och klampar stolt runt i sina nya träskor efter det, för de åkte givetvis på omedelbart. Emil fann sig ett par fotbollskor som han skulle ha trotts att de var några storlekar förstora. Men det verkar kvitta då de suttit på hans fötter sedan de köptes. Själv hade jag gärna stannat ett tag till och rotat runt, men Nicke är just inte road av att hålla mig sällskap där så jag fick ge vika.
Nästan hela dagen hade gått när vi kom hem, och det var dags att tänka på middag innom en snar framtid. Ingen ville laga något så snabbt var vi överrens om att det skulle bli sushi till oss vuxna och pizza till barnen. Vi tänkte att vi tar "den långa" vägen till centrum så att klockan skulle bli middagsdags innan vi var framme. Och det skulle visa sig vara mycket lättare än vi trott, då det var så mycket folk ute i lekparken denna något blåsiga eftermiddag. Så det tog sin lilla stund att passera.

Och idag gjorde jag likadant när jag vaknade, sjönk ner i soffan med barnen och drack en kopp kaffe. Och vid 8 började vi väcka Nicke. Men i stället för att göra frukost så hamnade jag och barnen i soffan igen med två flaskor nagellack. Gry köpte sig ett alldeles eget igår på Stinsen, rosa och väldigt glittrigt. Och Emil hade hittat ett svart som han ville ha. Så där satt vi och målade naglarna när Nicke kom upp och trodde att han skulle få frukost =o)
Efter frukost så gick vi ut i lekparken, och barnen tog sina cyklar med sig. En något gråmulen men väldigt varm dag var det där ute. Och fullt av barn i lekparken, så där var det inget som hellst problem att slå ihjäl några timmar. Men när blodsockret var nere i skosulorna så var det dags att gå in och laga lunch vare sig man ville eller inte, och vissa väldigt högljudda protester kom det om det.
Efter lunch stack vi ner till sportfältet och spela fotboll, och då hade de något mörkare molnen hopat sig och skvätte en heldel vatten på oss. Men eftersom vi varken är gjorda av socker eller salt så skrämmer inte vatten oss och vi var helt säkra på att vi inte skulle smälta denna gång heller. Och mycket riktigt så gjorde vi inte det. Något blöta och ganska smuttsiga så tog vi en promenad till centrum. Och på vägen dit så sprack moltäcket upp och det kom fram en varm gassande sol. Så vi satte oss i solen och torkade upp med en varsin glass i handen. Sen var det dags att gå hem och laga mat och idag blev det mandelfisk med rödpesto och färsk basilika, himelskt gott.

Ja med facit i handen så blev det en alldeles underbar helg.

Vin

Jag som är lite kunnig när det gäller vin , har några tips som jag tänkte dela med mig av.



Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordsduk.
Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.


Vita vinerna smakar i regel ättika medan röda smakar stämpelfärg.
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.


Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.


Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.


När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.


Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.


Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.


Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft


Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustiskt
- Konstitutionerad
- Substantiellt
- Tillvägagångssätt


Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ.



Lycka till med vindrickandet i sommar


Regn

Regnet öser ner och har gjort så sedan i natt. Men det är väl behövligt då gräsmattorna redan börjar skifta i gul/brunt. Och barnen blev överförtjusta över vädret och gick till dagis med förhoppning om att kunna gräva bra vattenkanaler ute på gården. Och själv njuter jag av alla dofter som kommer ur ett sommarregn. Nicke var inte heller så missnöjd! Med tanke på att fotbolls VM börjar kl 16.00 idag så känner han att det är helt ok att bänka sig vid tvn och kolla när de kickar boll utan att ha dåligt samvete över att man borde vara ute i det fina sommarvädret. Så alla är nöjda och glada över regnet.

Galet gott

Var just ute och inhandlade en påse med färska aprikoser. Det är så galet gott så jag skulle kunna äta ihjäl mig.

Jobba heltid

Det är verkligen inte lätt det där med att jobba heltid. Jag har inte lyckats komma i tid en enda morgon! I dag la jag verkligen siktet på att komma till jobbet kl 07.00 och jag förberedde där hemma att jag skulle iväg tidigt. Men av någon underlig anledning står jag fortfarande och trampar i hallen kl 06.50, morrandes. Precis som om det vore någon annans fel att jag inte kommit iväg. Men kl 7.15 stämplade jag in, ganska bra jobbat ändå tycker jag. Tack och lov för flextid.

Skansen

I dag ska Emil åka till Skansen från förskolan tillsammans med de barnen som börjar skolan i höst. Han var spänd av förväntan i morse vill jag lova. Och Gry var avundsjuk som få. Fast jag tröstede henne med att hon och hennes kompisar ska åka till Mulle Meck parken nästa vecka. Och det var ju lite plåster på såren.

Och det är ju inte så att Gry kommer att bli utan ett Skansenbesök. Sommeren är ju inte helt komplett utan att ha varit där minst en gång under sommaren. Och jag läste igår att Lill-Skansen har alldeles nya grisbebisar, de vill i alla fall jag se och gulla med.

Längtan

Idag är det bara 18 dagar kvar tills mitt och barnens sommarlov börjar. Det känns väldigt skönt, speciellt som jag tillbringar väldigt mycket tid på jobbet nu.

Undra vad vi ska hitta på den första veckan då vi är lediga utan Nicke. Tur Stockholm är fullt av både ute och inne aktiviteter. Bäst att gardera sig då vädret inte är att lita på alla gånger.

Underbar helg

Vilken fantastisk helg jag har haft, fylld av roligheter och vackert väder.

Igår var båda barnen bjudna på kalas hos en kompis. Och medan de roade sig kungligt på detta dinosaurie kalas så åkte jag in till stan för att roa mig med bokcirkel och dejt med mina systrar. Och eftersom det är Smaka på Stockholm så tyckte vi att det var lämpligt att ses i Kungsan. Och vi var inte ensamma, då det dessutom var Stockholm Marathon. Men det var inte sådär hysteriskt mycket folk som det kan vara, sådär så att man måste hålla i varandra i byxlinningen för att inte tappa bort varandra. Utan det var lagom mycket folk helt enkelt. Vi fick både äta och dricka gott och boken vi stötte och blötte var Den långa vägen ut ur helvetet av Marilyn Manson (med Neil Strauss) En väldigt udda bok som jag sträckläste. Och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den mer än att jag inte kunde lägga den i från mig. För att kalla den bra är inte rätt. Intressant är snarare närmare verkligheter, en bok stundvis så äcklig att man ville kräkas och kasta den så långt bort som möjligt men som man ändå fortsatte att läsa. Att Marilyn Manson är en mycket sjuk människa var vi helt överrens om i alla fall. Och det var väldigt interessant att läsa om alla rykten om honom som många påstår sig vara sanna, men som han i boken hävdar att det mesta som sagts om han är direkt felaktigt. Gör man en galen sak så har man ju ofta i folkmun gjort minst tio galna saker, det vet man ju hur snack och rykten fungererar. Så visst har han gjort sjuka och konstiga saker men långt ifrån allt som ryktet säger. Det är i alla fall vad jag tror.
En intressant och udda bok, och 2.25 Niininen fick den av oss.

Och idag är det 6 juni och Sveriges Nationaldag.



Det har vi firat med en utsökt sill lunch hos familjen Enbrand, med en något annorlunda nubbe till ;o) Och jordgubbar och glass till efterrätt.

Mätta och belåtna så rullade familjen Sydlén ner till Edsbergsparken där stort firande hölls, och där mötte vi upp Lenita och hennes pojkar. En fantastisk dag med andra ord.

Heltid

I tisdags så gick jag tillbaka till att jobba heltid. Känns lite märkligt måste jag säga, det är ju ganska länge sedan jag gjorde det sist, början av 2004 för att vara exakt. Men jag gissar att jag ganska snabbt kommer att vänja mig vid lönen som huxflux blir ganska mycket högre, sådär 25%. Men det är bara tillfälligt jag ska göra det. 1/1 2011 går jag ner i tid igen till mina vanliga 75%

Dagarna går

Dagarna susar iväg och idag är det 22 dagar kvar tills jag och barnen går på sommarlov. Ska bli riktigt skönt. Och jag håller alla tummar och tår för att detta fantastiska sommarväder ska hålla i sig, i allafall till 15 augusti!!!! Mer begär jag faktiskt inte.

Undra bara hur jag ska hinna med allt jag vill göra under mina 7 lediga veckor, man måste ju hinna vila också.

Sol

Sol, sol, sol där ute. Och jag behöver nya solbrillor, ser ju ingenting när solen killar i mina ögon. Men jag hittar inga brillor jag vill ha. Är jag kräsen eller?

RSS 2.0